Föreningens stadgar
STADGAR
för den ideella föreningen Innovatoriet
ALLMÄNNA BESTÄMMELSER
1 § Ändamål
Föreningen är en allmännyttig ideell förening med ett icke-ekonomiskt ändamål.
Föreningen skall vara en mötesplats för personer som har intresse av kreativt skapande samt att främja och utveckla ungdomars intresse för och kunskap om prototypbyggande. Utvecklingen av prototyper fyller en viktig funktion för den tekniska utvecklingen i samhället. Föreningen skall tjäna som plattform för att fånga upp unga människors kreativitet inom de naturvetenskapliga och tekniska områdena. Föreningen tar ingen ställning religiöst eller politiskt.
2 § Sammansättning
Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar.
3 § Beslutande organ
Föreningens beslutande organ är årsmötet, extra årsmöte och styrelsen.
4 § Firmateckning
Föreningens firma tecknas av styrelsen eller, om styrelsen så beslutar, av två styrelseledamöter gemensamt eller av en eller flera särskilt utsedda myndiga personer.
Elmer Brännström och Edvard Svensson har fått i updrag från styrelsen att teckna firman var för sig.
5 § Verksamhets- och räkenskapsår
Föreningens verksamhets- och räkenskapsår omfattar tiden fr.o.m den 1 oktober t.o.m den 30 september.
6 § Stadgetolkning m m
Vid oenighet om tolkningen av dessa stadgar – eller för det fall fråga uppkommer som inte regleras av stadgarna – skall om möjligt frågan hänskjutas till nästa årsmöte. Fråga som inte kan anstå till nästa årsstämma, avgörs av styrelsen.
7 § Skiljeklausul
Tvister som uppstår i anledning av dessa stadgar, skall slutligt avgöras genom skiljedom enligt Regler för Förenklat Skiljeförfarande för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. Skiljeförfarandets säte skall vara Umeå. Till skiljeman skall utses ordinarie domare vid allmän över- eller underrätt. Språket för förfarandet skall vara svenska och svensk lag skall tillämpas på tvisten.
Skiljeförfarande skall påkallas inom fyra veckor efter att den omständighet som föranlett tvist blivit känd för påkallande part.
Årsmötesbeslut skall alltid anses ha kommit medlem till kännedom en vecka efter dagen för årsmötet.
8 § Stadgeändring
För ändring av dessa stadgar krävs årsmötesbeslut av med minst 2/3 majoritet.
Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen lämnas såväl av medlem som av styrelsen.
9 § Upplösning av föreningen
För upplösning av föreningen krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet avgivna röster. I beslut om upplösning av föreningen skall anges dels att föreningens tillgångar skall användas till bestämt föreningsfrämjande ändamål, dels var den upplösta föreningens handlingar m.m. skall arkiveras.
FÖRENINGENS MEDLEMMAR
10 § Medlemskap
Föreningen är öppen för alla fysiska personer. Medlem skall följa föreningens stadgar och beslut som meddelats av föreningens organ. När medlemsavgiften är erlagd är personen medlem och förs in i medlemsförteckningen. Styrelsen har rätt att utse person till hedersmedlem. Detta medlemskap måste förnyas varje år medan medlemskapet fortfarande är aktivt.
11 § Utträde
Medlem som vill utträda ur föreningen, skall skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen. Medlem som inte har betalat medlemsavgift för två på varandra följande verksamhetsår får anses ha begärt sitt utträde ur föreningen. Medlemskapet upphör i sådant fall genom att personen avförs från medlemsförteckningen.
12 § Uteslutning m m
Styrelsen får genom ett styrelsebeslut varna eller utesluta en medlem ur föreningen. I beslutet skall skälen anges i protokollet. Grund för sådana åtgärder kan t.ex. vara att denne har försummat betala av föreningen beslutade avgifter, med avsikt eller av grov oaktsamhet agerat i strid med föreningens verksamhet eller ändamål.
Utesluten medlem äger, senast två veckor efter att han fått del av beslutet om uteslutning, till styrelsen skriftligen yttra sig över de omständigheter som föranlett uteslutningen. Styrelsen skall inom två veckor härefter på nytt pröva frågan om uteslutning och skriftligen underrätta den uteslutne medlemmen huruvida beslutet om uteslutning kvarstår eller ej samt skälen för detta. Sedan den uteslutne mottagit underrättelse enligt detta stycke äger han påkalla prövning av frågan enligt de bestämmelser som anges i 7 § ovan.
13 § Medlems rättigheter och skyldigheter
Medlem
• har rätt att delta i sammankomster som anordnas för medlemmarna,
• har rätt till information om föreningens angelägenheter,
• skall följa föreningens stadgar och beslut som fattats av föreningsorgan,
• har inte rätt till del av föreningens behållning eller egendom vid upplösning av föreningen, skall betala medlemsavgift senast den 31 januari samt eventuellt övriga avgifter som beslutats av föreningen.
ÅRSMÖTET och EXTRA ÅRSMÖTE
14 § Tidpunkt, kallelse
Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls före utgången av november månad på tid och den plats inom Umeå kommun som styrelsen bestämmer. Kallelse till årsmötet skall av styrelsen senast två veckor före mötet tillställas medlemmarna. Har förslag väckts om stadgeändring eller annan fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller dess medlemmar skall det anges i kallelsen, detta gäller oavsett om det är ett ordinarie årsmöte eller ett extra årsmöte.
15 § Förslag till ärenden att behandlas av årsmötet
Såväl medlem som styrelsen får avge förslag att behandlas av årsmötet. Förslag från medlem skall vara styrelsen tillhanda senast fyra veckor före årsmötet.
16 § Rösträtt samt yttrande- och förslagsrätt på årsmötet
Medlem som har betalt medlemsavgifter och är 16 år har rösträtt på möte. Rösträtten är personlig och får inte utövas genom ombud.
17 § Beslutförhet
Mötet är beslutsmässigt med det antal r̈östberättigade medlemmar som är närvarande på mötet. Mötet leds av en mötesordförande som väljs på årsmötet och alla beslut dokumenteras av en mötessekreterare som även denna väljs på årsmötet. Dessa måste både vara minst 16 år.
18 § Beslut och omröstning
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs efter omröstning (votering).
Med undantag för de i 8 § första stycket och 9 § nämnda fallen avgörs vid omröstning alla frågor genom enkel majoritet. Enkel majoritet kan vara antingen absolut eller relativ. Val avgörs genom relativ majoritet. Med relativ majoritet menas att den (de) som erhållit högsta antalet röster är vald (valda) oberoende av hur dessa röster förhåller sig till antalet avgivna röster. För beslut i andra frågor än val krävs absolut majoritet, vilket innebär mer än hälften av antalet avgivna röster. Omröstning sker öppet. Om röstberättigad medlem begär det och mötesordförande anser det lämpligt kan det ske slutet. Vid omröstning som inte avser val gäller vid lika röstetal det förslag som biträds av mötesordförande.
19 § Valbarhet
Valbar till styrelsen och valberedningen är röstberättigad medlem av föreningen. Eventuell anställd i föreningen får dock inte väljas till valberedningen eller till revisor i föreningen.
20 § Ärenden vid årsmötet
Årsmötet skall:
1. välja ordförande och sekreterare för mötet.
2. fastställa röstlängd för mötet (vem som har rösträtt).
3. välja två justeringsmän att, jämte ordförande, justera protokollet
4. pröva om årsmötet har blivit utlyst i enlighet med stadgarna
5. välja styrelse om fem ledamöter, varav en ordförande samt två suppleanter
6. val av revisor, valberedning samt
7. Vid årsmötet skall följande frågor behandlas:
a) Verksamhetsberättelse och bokslut från förra året
b) förvaltningsberättelse samt balans- och resultaträkning;
c) revisionsberättelsen och fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
d) förslag från styrelsens och inkomna motioner från medlemmar
e) ansvarsfrihet för avgående styrelse
f) val av styrelse, revisor och valberedning
g) övriga frågor som kan uppkomma under årsmötet.
21 § Extra årsmöte
Styrelsen kan kalla medlemmarna till extra årsmöte.