Föreningens stadgar
Stadgar för FREJA
Antagna 2019-07-15 och senast ändrade 2023-06-06.
§ 1 Namn och säte
Föreningens namn är FREJA. Föreningen har sitt säte i Lunds kommun. FREJA har organisationsnummer 802525-4155.
§ 2 Form och ändamål
FREJA är en ideell och fristående förening som är partipolitiskt och religiöst obunden.
FREJAs syfte är att främja gemenskapen och tryggheten mellan kvinnliga och icke-binära studenter inom programmen teknisk fysik, teknisk matematik och teknisk nanovetenskap vid Lunds Tekniska Högskola. Föreningen ska verka för jämställdhet inom studentlivet. FREJA ska främja god kontakt mellan studenter, alumner och företag.
§ 3 Firmateckning
Föreningens firma kan tecknas av kassör och ordförande var och en för sig.
§ 4 Medlemskap
Alla som studerar och har studerat på något av nedanstående programmen:
Teknisk Fysik
Teknisk Matematik
Teknisk Nanovetenskap
Masterprogrammet Photonics
Masterprogrammet Nanoscience
Masterprogrammet Machine Learning, Systems and Control
vid Lunds Tekniska Högskola samt accepterar föreningens stadgar och vill bidra till föreningens syfte har rätt att bli medlemmar. Ansökan om medlemskap samt utträde sker skriftligt till föreningen. Medlemskapet ska regelbundet bekräftas. Medlemsavgift fastställs årligen.
§ 4.1 Rättigheter och skyldigheter
Medlemmar har rätt att rösta vid årsmöten, kandidera till poster och närvara vid styrelsemöten. Medlemmar är skyldiga att följa föreningens styrdokument och ändamål.
§ 4.2 Avstängning
En medlem som allvarligt skadar föreningen, föreningens medlemmar eller går emot föreningens ändamål kan uteslutas av styrelsen. Uteslutning gäller tills vidare. Om tillräckliga skäl för uteslutning inte föreligger får föreningen istället varna medlemmen eller tillfälligt stänga av medlemmen från föreningens verksamhet.
§ 5 Beslutande organ
Föreningens beslutande organ är i följande ordning: terminsmöte, extrainsatt terminsmöte, styrelsen.
§ 6 Räkenskapsår
Föreningens räkenskapsår är brutet (1 juli - 30 juni).
§ 7 Terminsmöte
Varje år skall två terminsmöten hållas. Ett skall hållas under vårterminen, senast 31 maj, och ett under höstterminen, senast 30 november. Terminsmöten ska inledas med att ordförande håller en skål.
På vårterminsmötet väljs vice ordförande, kassör, styrelseledamöter revisor och valberedning.
På höstterminsmötet väljs vice ordförande, styrelseledamöter och valberedning.
För att mötet ska vara beslutsmässigt måste minst sju personer vara närvarande, förutsatt att styrelsen inte är i majoritet. Närvaro, yttrande- och yrkanderätt vid terminsmöte har: styrelse, revisor, valberedning, medlemmar och av mötet adjungerad person.
§ 7.1 Kallelse och handlingar
Kallelse till terminsmöte ska ske senast femton vardagar innan mötet. Ärenden från medlemmar ska skickas in till styrelsen senast tio vardagar innan årsmötet. Dagordning och handlingar ska vara tillgängliga för medlemmarna senast fem vardagar innan terminsmötet.
§ 7.2 Ärenden vid terminsmötet
Vid vårterminsmötet ska följande behandlas och protokollföras:
● Val av vice ordförande, kassör, styrelseledamöter, revisor och valberedning
● Information om föreningens ekonomiska status
● Beslut om verksamhetsplan
● Beslut om budget
● Behandla eventuella propositioner och motioner
Vid höstterminsmötet ska följande behandlas och protokollföras:
Val av vice ordförande, åtminstone en styrelseledamot och valberedning
Beslut om att lägga styrelsen verksamhetsberättelse till handlingen
Revisionberättelse
Beslut om ansvarsfrihet
Information om föreningens ekonomiska status
Behandla eventuella propositioner och motioner
Föregående verksamhetsårs verksamhetsberättelse
Föregående verksamhetsårs bokslut
§ 7.3 Extrainsatt terminsmöte
Om styrelsen, revisor eller minst en fjärdedel av föreningens medlemmar begär det ska ett extrainsatt terminsmöte hållas. Det kan hållas när som helst på året och måste utlysas minst fem vardagar innan mötet. Utöver det gäller samma krav på giltighet för extra terminsmöte som för ordinarie. På ett extra terminsmöte kan bara det som står i kallelsen tas upp på mötet.
§ 7.4 Beslut och omröstning
Medlemmar som närvarar vid terminsmöte respektive extrainsatt terminsmöte har rösträtt vid nämnda möte.
Beslut fattas med acklamation eller om så begärs efter votering. Vid omröstning avgörs alla frågor genom enkel majoritet.
§ 8 Styrelsen
Styrelsen har ansvar för föreningens ekonomi, verksamhet, medlemslista, terminsmöte och för att genomföra de beslut som fattas av terminsmötet. När terminsmöte inte är samlat är styrelsen föreningens beslutande organ. Styrelsemedlemmars mandatperiod är ett år ifrån tillträde på posten.
Styrelsemedlemmar som väljs på vårterminsmötet tillträder 1 juli.
Styrelsemedlemmar som väljs på höstterminsmötet tillträder 1 januari.
§ 8.1 Sammansättning
Styrelsen består av en ordförande, ev vice ordförande, en kassör och en till fyra styrelseledamöter. Posten vice ordförande övergår efter halva mandatperioden till ordförande resterande mandatperiod. Alla i styrelsen måste, vid tidpunkten för tillträde på posten, vara medlemmar i F-sektionen inom TLTH.
§ 8.2 Styrelsemöte
För att ett styrelsemöte ska vara beslutsmässigt måste tre styrelseledamöter vara närvarande och rösta. Under ett verksamhetsår ska minst sex styrelsemöten hållas. Ordförande är sammankallande. Närvaro, yttrande- och yrkanderätt vid styrelsemöte har: styrelse, revisor, medlemmar och av mötet adjungerad person.
§ 8.3 Fyllnadsval
Styrelsen har rätt att vid behov fyllnadsvälja kassör, styrelseledamöter och valberedning.
§ 9 Revisorer och revision
Föreningen ska ha en eller två revisorer. Revisorns uppgift är att granska styrelsens arbete och redovisa det för nästa terminsmöte. En person som sitter i föreningens styrelse kan inte också väljas till revisor. Revisorn behöver inte vara medlem i föreningen.
§ 10 Valberedning
Föreningen kan ha en valberedning. Valberedningens uppgift är att föreslå personer till personvalen på terminsmöten. Valberedningen väljs på terminsmöte och tillträder så fort mötet är slut. Om ingen valberedning väljs ansvarar styrelsen för valberedningens uppgifter.
§ 11 Tolkning av styrdokument
Hur styrdokument ska tolkas avgörs av ordförande. Vid konflikt mellan styrdokument avgör ordförande i enlighet med stadgarna hur frågan ska tolkas.
§ 12 Upplösning & stadgeändring
Ändring av stadgar eller upplösning av föreningen kräver beslut på två på varandra följande terminsmöten, varav ett ska vara ett ordinarie terminsmöte. Då stadgeändring ska ske måste förslaget delges medlemmarna i kallelsen till mötet. Fördelningen av föreningens tillgångar vid upplösning beslutas av terminsmötet och de ska disponeras på ett sätt som går i linje med föreningens ändamål.