Föreningens stadgar
§1 Föreningens namn är Ung DataTjej
§2 Föreningens säte är Malmö
§3 Föreningen är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell förening.
§4 Föreningens syfte är att främja flickor och icke-binära i åldern 6-25 år att intressera sig för data och IT. Ung DataTjej strävar efter att skapa inkluderande och trygga rum där medlemmarna kan utforska programmering och teknik.
§5 Föreningens räkenskapsår är 1 januari till 31 december.
§6 Medlemskap
Medlemskap i Ung DataTjej erhålls genom ansökan om medlemskap och årligt avläggande av årsmötet fastställd medlemsavgift.
§7 Utträde
Den som vill gå ur föreningen meddelar skriftligen föreningens styrelse och räknas efter det inte längre som medlem. En tidigare medlem som inte har förnyat sitt medlemskap slutar också att vara medlem i föreningen.
§8 Uteslutning
Om en medlem skadar föreningen eller bryter mot stadgarna kan styrelsen stänga av medlemmen fram till föreningens nästa årsmöte. Innan det händer ska styrelsen prata med medlemmen och låta hen förklara sin sida av saken. En avstängd medlem har inte rätt att delta i föreningens verksamhet. På årsmötet ska avstängningen diskuteras och alla medlemmar får tillsammans rösta om medlemmen ska få vara kvar i föreningen eller inte. Den avstängda medlemmen har rätt att vara med på årsmötet.
§9 Styrelsen
Föreningens styrelse är underställd årsmötet och har det övergripande ansvaret för ledningen av Ung DataTjej verksamhet så att den överensstämmer med denna stadga och av årsmötet fattade beslut. Styrelsen ska bestå av minst en ledamot, en kassör och en ordförande. Ordförande, kassör och ledamöter väljs av föreningens årsmöte och sitter kvar till slutet av föreningens nästa ordinarie årsmöte.
§10 Revisorer
Föreningen ska ha en eller två revisorer. Revisorn ska granska föreningen och styrelsens arbete och redovisa sin granskning för årsmötet i en revisionsberättelse. De som sitter i eller precis har avgått från styrelsen kan inte väljas till revisor. Revisorn väljs av föreningens årsmöte och sitter kvar till slutet av föreningens nästa ordinarie årsmöte. Revisorerna ska senast fyra månader efter avslutat verksamhetsår avsluta sina granskningar och avlägga revisionsberättelser till styrelsen. Dessa berättelser ska redovisas på nästa årsmöte och ska innehålla utlåtande om ansvarsfrihet till årsmötet.
§11 Valberedning
Årsmötet kan välja en valberedning bestående av 1-3 personer. Valberedningen ska bereda val till föreningens styrelse, revisorer samt valberedning för kommande verksamhetsår. Förslaget ska presenteras senast fyra veckor före årsmötet. Innan förslaget presenteras ska valberedningen i största möjliga mån kontrollera kandidaternas lämplighet för respektive uppdrag.
§12 Firmatecknare
Firmatecknare utses av årsmötet. Firmatecknare kan vara ordföranden och/eller kassören.
§13 Årsmöte
Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ, vid vilket samtliga medlemmar äger närvaro-, yttrande-, yrkande-, och rösträtt. Alla beslut tas med acklamation om inte annat begärs av närvarande medlem. Vid lika röstetal äger föreningsordförande utslagsröst utom vid personval då lotten avgör. Det finns två typer av årsmöte: ordinarie årsmöte samt extrainsatt årsmöte. Ordinarie årsmöte ska hållas senast 31 maj varje år.
Styrelsen bestämmer var och när mötet ska hållas och skickar ut en kallelse till alla medlemmar senast två veckor innan mötet. Kallelsen är en inbjudan till årsmötet och i den ska det stå tid och plats för mötet, hur medlemmar skickar in förslag och hur de kandiderar till förtroendeval. Styrelsen ska dessutom bifoga dagordning, verksamhetsberättelse, ekonomisk berättelse, revisionsberättelse, verksamhetsplan, budget och eventuella övriga förslag till beslut.
Dessa punkter måste finnas på årsmötets dagordning:
1. Mötets öppnande
2. Val av mötesordförande
3. Val av mötessekreterare
4. Val av mötesjusterare som vid behov även är rösträknare
5. Godkännande av dagordning
6. Fråga om årsmötet är stadgeenligt
7. Fastställande av röstlängd
8. Presentation av verksamhetsberättelse för året som gått
9. Presentation av ekonomisk berättelse för året som gått
10. Presentation av revisionsberättelse för året som gått
11. Beslut om ansvarsfrihet för förra årets styrelse
12. Beslut om årets verksamhetsplan
13. Beslut om årets budget
14. Övriga förslag till beslut
15. Val av ordförande och minst två ledamöter till styrelsen
16. Val av revisor (minst en och max två)
17. Val av valberedning
18. Övriga frågor
19. Mötets avslutande
Alla som är medlemmar i föreningen får rösta på årsmötet. Alla medlemmar har en röst var. Medlem som har ett förslag till beslut (till punkt 14 i årsmötets dagordning) ska skicka in det skriftligt till styrelsen senast tre dagar innan årsmötet.
§14 Extrainsatt årsmöte
Om styrelsen, revisorn eller minst 1/4 av medlemmarna tycker att det behövs så ska föreningen hålla ett extra årsmöte. Alla medlemmar ska bjudas in senast två veckor innan mötet. I inbjudan ska det stå tid, plats, och information om det som kommer att tas upp på det extra årsmötet. På det extra årsmötet får inga andra frågor än de som står i inbjudan tas upp.
§15 Stadgeändring
Stadgarna får enbart ändras på ett årsmöte eller extrainsatt årsmöte. Förslaget till nya stadgar ska bifogas i inbjudan till mötet. För att de nya stadgarna ska godkännas måste minst två tredjedelar av medlemmarna på mötet rösta “ja” till förslaget.
§16 Upplösning av föreningen
Föreningen kan bara läggas ner efter beslut på ett årsmöte eller extra årsmöte. För att föreningen ska läggas ner måste minst fyra femtedelar av medlemmarna på mötet rösta ”ja” till förslaget. Årsmötet ska även bestämma vad som ska göras med eventuella pengar och inventarie som är kvar när styrelsen
- Tagit reda på om eventuella bidrag som föreningen fått måste återbetalas
- Betalat eventuella skulder eller utgifter som föreningen har
Vid föreningens upplösning överlämnas eventuella tillgångar till föreningen DataTjej.