CyberCamp och CTF 23-24 november 2024!
Vi är så glada över att få bjuda in till en fullspäckad cybersäkerhetshelg som kommer att avslutas med en grymt spännande Capture the Flag (CTF). Ta chansen att testa och utveckla dina färdigheter inom cybersäkerhet och problemlösning på ett roligt och utmanande sätt!
Under detta tvådagarscamp kommer vi att introducera dig till olika ämnen inom cybersäkerhetsspannet: nämligen kryptering, steganografi och programmering. Det du lärt dig under del ett får du sedan möjlighet att testa i praktiken under del två i den avslutande CTF:n.
Vad är då en CTF?
CTF är en tävling där deltagarna får lösa olika tekniska utmaningar och "fånga flaggor" för att samla poäng. Utmaningarna kommer innehålla problemlösningsutmaningar som bygger på ämnen inom cybersäkerhetsspannet såsom kryptografi, steganografi och programmering.
Ingen tidigare erfarenhet krävs, det enda du behöver är en dator med internetuppkoppling. Om du inte har tillgång till en dator finns det att låna på plats.
Upplägg, nivå och tidsåtgång
CyberCamp + CTF är uppdelad i två delar över två dagar.
Den första delen, lördag och söndag fm, fungerar som en introduktion till det cybersäkerhetsrelaterade problemlösningstänket som CTF:n bygger på. Deltagarna får då lära sig om cybersäkerhet men med fokus på det tekniska. Deltagarna får exempelvis lösa programmeringsövningar, arbeta med att kryptera och dekryptera meddelanden, samt lära sig hur man hittar och skickar gömda meddelanden i bilder.
I den andra delen, söndag em, kommer deltagarna att få använda sina problemlösningsskills och få tävla i en problemlösningstävling, en så kallad Capture the Flag (CTF).
Delta på plats eller distans
CyberCamp + CTF kommer att äga rum i centrala Stockholm, på Forskaren på Hagaplan 1 vid Torsplan/Karolinska sjukhuset. Alla som går i årkurs 8,9 och 1 på gymnasiet kan delta. Men för er som inte kan delta på plats så finns det också möjlighet att delta digitalt, se rubriken För dig som inte har möjlighet att delta på plats.
Information för dig som deltar på plats
Den första introducerande delen äger rum i centrala Stockholm, på Forskaren på Hagaplan 1 vid Torsplan, under hela lördagen och på söndag förmiddag.
Den andra delen, CTF:n som börjar efter lunch på söndagen, utför varje deltagare enskilt på sin dator. Deltagarna som är på plats kör en gemensam uppstart för att sedan kunna sitta avskilt någonstans i de luftiga lokalerna innan dagen sedan avslutas med sammanfattning och utvärdering. När alla sagt hejdå vid 15:00 kan alla deltagare fortsätta att jobba med utmaningarna i CTF:n men då från valfri plats. CTF:n stängs kl 19:00 på söndagskvällen. OBS. Man behöver självklart inte fortsätta med CTF:n under eftermiddagen och kvällen om man inte vill, det är helt frivilligt, tanken är att man ska få möjlighet att i lugn och ro kunna testa sig fram om man vill det.
Under både dag 1 och 2 ingår det lunch, mellanmål och frukt.
För dig som inte har möjlighet att delta på plats
Om du inte har möjlighet att delta på plats finns det möjlighet att ta del av både den introducerade delen och CTF:n ändå.
Om du endast ska delta digitalt kan du gå åk 7-9 samt 1-3 på gymnasiet.
De introducerande passen som ingår i del ett, kommer att erbjudas digitalt under vecka 45, 46 och 47 på vårt nätverks Discord. Om du vill delta i dessa digitala pass så väljer du det alternativet när du registrerar dig.
Du kan även vara med och tävla i CTF:n utan att ha deltagit i någon av de introducerande passen med. Även det anmäler du på registreringssidan.
CTF:n börjar kl 13:00 på söndagen och stängs 19:00 på söndagskvällen.
Prisceremoni för samtliga CTF-deltagare (oavsett om ni varit med på plats eller digitalt)
Kommer att äga rum digitalt kl 20:00 på nätverkets Discord.
Inga förkunskaper krävs för att delta i CyberCamp + CTF. Campet och CTF:n är anpassat både för deltagare som exempelvis har programmerat tidigare och för de som aldrig har gjort det förut men gärna vill lära sig mer.
Hantering av personliga uppgifter*
Genom anmälan till aktiviteten CyberCamp + CTF 23-24 november 2024 godkänner du Unga Forskares integritetspolicy samt att Unga Forskare samlar in och sparar de personuppgifter du delar med oss i detta formulär. Dina uppgifter sparas i administrationssyfte för att vi ska kunna skicka information till dig innan och efter ditt deltagande, i informations och marknadsföringssyfte om Unga Forskare och våra verksamheter, samt i redovisningssyfte. Vi kommer dela dina uppgifter (för- och efternamn, adress samt ditt födelsedatum ÅÅ-MM-DD) i redovisningssyfte till MSB - Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.
Dina uppgifter sparas på Unga Forskares molntjänst eBas samt på Unga Forskares server från att du delar dina uppgifter med oss till och med upp till ett år från att aktiviteten ägt rum.
Har du frågor eller funderingar?
Kontakta Johanna Stjärnfeldt på Unga Forskare. Telefonnummer 073 501 67 17 eller email johanna.stjarnfeldt@ungaforskare.se